Traktatiebeleid KDV en BSO

Traktatiebeleid Kinderdagverblijf

Bij een Gezonde Kinderopvang past ook een gezond traktatiebeleid!

Bij Kivido zijn er - naast de feestdagen - veel momenten die we gezamenlijk vieren. Bijvoorbeeld verjaardagen en afscheidsmomenten. Voor kinderen zijn dit belangrijke gebeurtenissen. We bieden hen dan ook graag de mogelijkheid om dit bij het KDV te vieren, maar wel op een verantwoorde manier. Bij onze vieringen staan het feest en het kind centraal. Niet de traktatie op zich. Het gaat er immers om dat we samen stilstaan bij een bijzonder moment, met bijzondere rituelen.

Voor jonge kinderen is een viering met leeftijdsgenootjes, pedagogisch medewerkers en ouders bij Kivido belangrijk. Zo leren zij wat een viering is: een feest met vaste rituelen dat je samen viert. Trakteren mag, maar is absoluut vrijblijvend! Een baby is zich daar nog niet bewust van. Een dreumes en vooral een peuter kunnen het trakteren ervaren als een (spannend) hoogtepunt van de viering.


Wij bieden ouders bij het kinderdagverblijf de gelegenheid een traktatie mee te geven die voldoet aan het traktatiebeleid van Kivido. Hebben ouders een (ongezonde) traktatie meegegeven die niet binnen het beleid past, dan delen wij deze niet uit. Wij rekenen op de medewerking van ouders om de visie, dat wij een traktatie zien als een gezond tussendoortje, na te streven.

 

Alleen de volgende traktaties zijn toegestaan:

  • Fruit, zoals appel, banaan, mandarijn, meloen, pruimen. (Geen druiven)
  • Rauwkost zoals komkommer, worteltjes, tomaat, paprika etc.
  • Rijstwafel.
  • Soepstengels .
  • Eierkoek (volkoren).
  • Biscuitje (volkoren).
  • Sultana naturel.
  • Ontbijtkoek.
  • Rozijntjes.
  • Danoontje (minder suiker).

Kijk voor meer ideeen op deze website.

Ouders kunnen van tevoren aan de pedagogisch medewerkers op de groep vragen of er kinderen met allergieën zijn, zodat zij hier eventueel rekening mee kunnen houden ook kunnen ouders bij de pedagogisch medewerkers terecht voor traktatietips.

Een traktatie hoeft niet altijd snoep of iets te eten te zijn. Een (ingepakt) klein speelgoedje is ook een feestelijke traktatie.

Traktatiebeleid buitenschoolse opvang

Bij de BSO wordt er niet getrakteerd. De BSO kinderen hebben vaak meerdere traktatiemomenten: thuis, op school en/of bij de sportclub. Uiteraard wordt een kind dat jarig is wel in het zonnetje gezet! De pedagogisch medewerkers maken er een bijzondere dag van. Iedere groep is vrij dit moment zelf in te vullen en zorgt dat er een mooi cadeau is voor de jarige! Uitraard ook in de schoolvakanties bij de Kiviclub! Neemt een kind afscheid van de BSO, dan kan er in overleg met de pedagogisch medewerkers een gezonde traktatie uitgedeeld worden.